0
0:-
Produkt lagd i inköpslista
Inköpslista
Totalt (inkl moms):
0:-

Elkjaer-Amiel

Vi vet inte exakt vad det är, men historien om Rune Elkjaer är bara så fascinerande. Förmodligen är det för att han lever drömmen som så många av oss som jobbar med vin här uppe i kalla norden har latent i vårt undermedvetna.

Rune Elkjaer (som går under namnet Cotes-du-Rune bland sina vinvänner i Köpenhamn) var sommelier på några av Köpenhamns bästa restauranger, framför allt så var han vinansvarig på Restaurang Kommendanten under dess storhetstid. Han startade sedan vinhandeln Norma Vin i Köpenhamn, som sedermera slogs ihop med Tom Pedersens vinhandel Atom Wine.

2010 blev lusten efter ett liv i Frankrike för stor och han lastade sitt pick och pack och flyttade, tillsammans med sin franska sambo (vars efternamn är Amiel) till Avignon. Allt under parollen "hur svårt kan det vara?"

För någon som inte har en riktigt tjock plånbok så är det inte bara svårt, utan i det närmaste omöjligt att börja göra sitt eget vin från scratch. Men det är här man förstår vilken finurlig man Rune är. Han hittade en domän i Vaison-la-Romaine, strax norr om Gigondas vid namn Domaine Barbanot. De gör vin själva, men buteljerar ingenting, utan säljer allt till större firmor som bl a Chapoutier och Guigal. Rune lyckades få till en deal där han får välja ut de rankor och parceller han vill jobba med, och han får fritt spelrum i vineriet att använda all utrustning precis som han vill. Sen betalar han Domaine Barbanot för den mängd vin han väljer att buteljera. Genialt. 25 hektar med gamla rankor på Montmirailmassivet, ca 400 m över havet, att leka med. Bara sådär.

Runes mål är att göra Cotes-du-Rhone som den smakade innan Parker-eran tog över. Han menar att det enda man ska sträva efter som vinbonde i Södra Rhone är elegans och lätthet. Koncentrationen och frukten finns där ändå, oavsett hur du väljer att arbeta. Större delen av hans Cotes-du-Rhone består huvudsakligen av Grenache, men han samjäser den tillsammans med Carignan för att hålla nere alkoholen. Lagringen sker på cementtank och gamla ekfat av olika storlekar.

2016 Côtes-du-Rhône - Elkjær Amiel Rött vin, Frankrike , 159:-
2018 Cinsault - Elkjær Amiel Rött vin, Frankrike , 159:-
2018 Clairette - Elkjær Amiel Vitt vin, Frankrike , 159:-
2018 Fa'Si'La Boire - Elkjær Amiel Rött vin, Frankrike , 149:-
2018 Rose - Elkjær Amiel Rosévin, Frankrike , 149:-
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.
Välkommen till Bristly Wine Sidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år. Jag har fyllt 25 år